Windprojecten in Adviescommissie Ruimtelijke Ordening gerangschikt

ingevoerd op 01-09-2016

De Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) heeft op verzoek van de provincie de zes plannen voor windturbines, die voldoen aan de PRV eisen, beoordeeld op basis van hun landschappelijke kwaliteiten. Deze beoordeling moet helpen om te bepalen welke vergunningsaanvragen het meest wenselijk zijn om in behandeling te nemen. De Gedeputeerde Staten beslissen hier in september over.

De ARO heeft drie criteria gehanteerd: het herstructureringsgebied waar ze zich in bevinden, de ruimtelijke impact op het landschap en de ruimtelijke kwaliteitswinst die wordt behaald. Bij elk van die onderdelen zijn punten toegekend aan de mate waarin ze aan het criterium voldoen, waarbij geldt: hoe beter een locatie scoort, hoe minder punten er worden toegekend. Op basis hiervan komt de ARO tot de volgende ranking:
- Nieuwe Hemweg: 4 punten
- Spuisluis en Havenwind: 5 punten
- Waardpolder: 6 punten
- Tata en Groetpolder: 9 punten

Voor windpark Waardpolder is dit een positieve ontwikkeling, wij scoren vooral op de ruimtelijke kwaliteitswinst als beste van alle projecten.

De locaties TATA en Groetpolder scoren totaal evenveel punten en eindigen hierdoor gelijk onderin de lijst. De ARO merkt op dat de locatie TATA op basis van ruimtelijke kwaliteit als slechtste uit de bus komt. De windturbines bij TATA zullen zichtbaar blijven vanuit Wijk aan Zee. Dit zal ook zo aan GS worden meegegeven. Het vergaderverslag is hier  (http://www.windparkspuisluis.nl/media/1087/verslag-49e-vergadering-aro-23-augustus-2016.pdf)te vinden. 

het is echter nog afwachten wat de Gedeputeerde Staten positief zullen besluiten in september.