Gedeputeerde Staten besluit om alle 6 aanvragen verder in procedure te brengen

ingevoerd op 21-09-2016

De provincie Noord-Holland heeft bekend (https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2016/September_2016/Wind_op_land_Noord_Holland_komt_afspraken_met_Rijk_na) gemaakt dat alle zes de aanvragen voor windparken in Noord-Holland in definitief in behandeling worden genomen. Voor de gemeente Hollands Kroon betekent dit dat zowel windpark Waardpolder als windpark Groetpolder door kunnen met volgende stap van de vergunningsprocedure. 

Dit besluit betekent ook dat de provincie heeft voldaan aan de prestatieafspraken die zijn gemaakt met het Rijk. De provinciale taakstelling voor Wind op land komt voort uit het Nationale Energieakkoord. Hierin is de ambitie vastgelegd dat de energievoorziening voor Nederland in 2020 bestaat uit 14% duurzame energie en in 2023 uit 16%. Om de doelstelling van 2020 te halen moet in Noord-Holland 685,5 mw opgesteld vermogen van windenergie op land worden gerealiseerd. Met het Rijk is afgesproken dat de provincie zich zou inspannen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van dit getal. 

De komende maanden moeten de initiatiefnemers de projecten laten toetsen aan overige wettelijke vereisten waaronder de Wabo, de waterwet en de Flora -en faunawet. Pas na een positieve toetsing op deze wettelijke vereisten volgt per project een besluit over de ontwerp-vergunningen. Inspraak middels een zienswijze is bij het de ontwerp-vergunning mogelijk. Medio 2017 worden de besluiten verwacht over definitieve vergunningen, waarna de bouw kan starten in 2017/2018.