Veelgestelde vragen
Het GeluidHoeveel geluid maakt een windmolen?Bij weinig wind draait een windturbine langzaam en is het geluid nauwelijks hoorbaar. Vanaf windkracht 3 neemt het geluid toe, net als dat van de omgeving; denk aan het effect van de wind op bomen en blaadjes. Dankzij een verbeterd rotorontwerp, geluidsisolatie en een verlaagd toerental is het geluid van windturbines teruggebracht. Daarnaast is er vastgesteld hoeveel windmolengeluid er gemiddeld per jaar op de gevel van uw huis is toegestaan. Hiervoor wordt de speciale maat Lden gebruikt. Wat is Lden?De afkorting Lden staat voor Level day-evening-night en geeft uitdrukking aan een berekening van de geluidsbelasting door omgevingsgeluid. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende dagdelen (dag, avond en nacht). Omgevingsgeluid wordt ’s avonds en ’s nachts als hinderlijker ervaren dan overdag, omdat het in die periodes buiten stiller is en het geluid van bijvoorbeeld een windmolen daardoor meer opvalt. De norm die ’s nachts geldt is daarom strenger dan overdag, en wordt uitgedrukt in Lnight. Hoeveel geluid is toegestaan?In de Wet Milieubeheer is beschreven dat een windturbine gemiddeld per jaar niet meer geluid mag maken dan Lden 47 dB (A) (decibel) op de gevel van uw huis. Dit is vergelijkbaar met 40 à 41 decibel. Ter vergelijking: regen produceert een geluid van 50 dB, net als een koelkast. Een koffiezetapparaat en een elektrische tandenborstel produceren 55 dB. ’s Avonds en ’s nachts wordt een strengere norm gehanteerd en mag er jaarlijks gemiddeld slechts Lnight 41 dB (A) geluid op de gevel van uw huis komen. Qua decibellen zit dit tussen de stilte in een bibliotheek en het gefluit van vogels bij zonsopkomst in.
SlagschaduwAls de zon op de mast en de rotor van een windturbine schijnt, veroorzaakt dit een (bewegende) schaduw die in de loop van de dag met de zon meedraait. Dit wordt slagschaduw genoemd. Als slagschaduw op het raam van een woning valt, kan de wisseling tussen schaduw en zon hinderlijk zijn, doordat deze wordt ervaren als flikkering. De kans dat slagschaduw voorkomt is in het voor- en najaar het grootst, omdat dan de zon wat lager aan de hemel staat. Mitigerende maatregelenOm te voorkomen dat de wettelijke norm op het gebied van slagschaduw overschreden wordt, worden er maatregelen genomen. Om hinder op het gebied van slagschaduw te voorkomen, heeft de windmolen een stilstandvoorziening. Dit werkt als volgt: Windturbines worden zo geprogrammeerd dat zij op tijden waarop ze meer dan wettelijk toegestane slagschaduwhinder veroorzaken én dat de zon schijnt, worden stilgezet. Hiervoor worden de turbines uitgerust met een zonnesensor. Op deze manier wordt nooit meer dan de wettelijk toegestane slagschaduwhinder bij woningen van derden veroorzaakt.
Hoe groot is de kans dat ik te maken krijg met slagschaduw? Niet alle woningen in de omgeving van een (of meerdere) windmolen(s) hoeven te maken te krijgen met slagschaduw. Aan de hand van rekenmethodes is van tevoren vast te stellen op welke dagen en op welk moment van de dag er slagschaduw kán optreden, maar of de slagschaduw dan ook daadwerkelijk optreedt, hangt af van de volgende punten:
Waar u echter zeker vanuit kunt gaan, is dat er nooit langer slagschaduw op uw huis zal zijn dan wettelijk is toegestaan. Wettelijke normDe wet schrijft voor dat de hinderduur door slagschaduw jaarlijks gedurende gemiddeld 17 dagen niet meer dan 20 minuten mag bedragen. U kunt dit nalezen in de Activiteitenregeling milieubeheer(Activiteitenbesluit).
De WoningwaardeVeranderingen in de omgeving kunnen van invloed zijn op de waarde van de woning. Denk aan nieuwbouw, een gewijzigd bestemmingsplan, of de bouw van (een) windturbine(s). Uit geen enkel onderzoek blijkt echter dat de waarde van woningen blijvend daalt door de komst van windturbines in de nabije omgeving. AgentschapNL heeft onderzoek laten doen naar planschade en waardedaling van woningen in de omgeving van windturbines. Dit onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het om een beperkt aantal aanvragen gaat en dat de uitgekeerde bedragen relatief laag zijn. Woningeigenaren hebben vooraf vaak de angst dat de waarde van hun woning zal dalen door de komst van windturbines in hun omgeving, maar vooralsnog is er in ons land nog onvoldoende bewijs voorhanden om dit te onderbouwen.
VogelsVogels hebben zo hun eigen verblijf-, voedsel en broedgebieden en windturbines kunnen daarin een storende factor zijn. Vogels kunnen immers in aanvaring komen met de windturbines, het kost hen meer tijd en energie om uit te wijken voor de windturbines, en vogels kunnen het park sowieso willen mijden. Om de effecten voor vogels te beperken, zijn beschermende bepalingen van kracht. Deze regels zijn onder andere vastgelegd in de Flora- en faunawet en in de Natuurbeschermingswet. Uit een onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds liet doen, blijkt overigens dat van alle vogels die door menselijk handelen om het leven komen een beperkt aantal sterft als gevolg van windturbines. Daarbij gaat het om 1 tot 2% van de vogels die als gevolg van verkeersbewegingen omkomen.
VleermuizenVleermuizen leven vooral in bossen en minder vaak in het open veld. Om vast te stellen hoe het is gesteld met de vleermuispopulatie in een bepaald gebied, heeft het voormalige ministerie van LNV het vleermuisprotocol vastgesteld. Als er vleermuizen voorkomen in een gebied dat is aangemerkt voor de realisatie van een windturbinepark, moet worden gekeken of er mogelijk effecten zijn op de vleermuizen. Daarvoor kan een Natuurbeschermingswetvergunning en/of een Flora en Faunawetontheffing nodig zijn.
VerlichtingOm te voorkomen dat (sport)vliegtuigen in aanraking komen met een windturbine, zijn turbines uitgerust met zogenoemde ‘obstructieverlichting’. Deze verlichting is – zeker in een vlak landschap – goed in de omgeving te zien. Om te voorkomen dat de omgeving hiervan hinder ondervindt, zijn er regels vastgelegd voor de toepassing ervan. Deze regels dienen twee doelen: vanaf de grond is de verlichting minder opvallend en vanuit de lucht blijft de verlichting goed zichtbaar voor de passerende luchtvaart. Zo blijft de veiligheid gewaarborgd. Er is momenteel een systeem in ontwikkeling dat de verlichting alleen activeert wanneer er daadwerkelijk vliegtuigen in de omgeving van de windturbines zijn. Wanneer dit systeem officieel is goedgekeurd en in gebruik genomen mag worden gaan wij onderzoeken of het mogelijk is om dit op de turbines van WP-Energiek te installeren.
|
| Zoeken | Neem contact op |